Тепловий стрес у корів: причини, ознаки і профілактика

Літній сезон та спека – це невід´ємні частини, які не завжди мають позитивні наслідки.

Велика рогата худоба дуже чутлива до високих температур, особливо молочні корови. Одна з небезпек – це тепловий стрес.

Тепловий стрес корів – стан організму, який виникає під дією утримання, на протязі певного періоду часу, в середовищі, температурні показники якого перевищують верхню межу оптимуму для даного виду тварини. Температура навколишнього середовища та вологість повітря визначають ступінь теплового стресу, якого зазнають корови.

Легкий тепловий стрес у корів, основними ознаками якого є:

  • Підвищення температури тіла (ректальна температура > 39°С)
  • Зниження надоїв та вмісту % жиру в молоці (в одиничних випадках)
  • Підвищена частота дихання (> 80 вдихів / хвилина), лежачі тварини важко дихають
  • Тварини менше лежать, довше стоять, щоби охолоджуватися

Середній  тепловий стрес корів

  • Тварини голосно дихають з витягнутою шиєю і відкритим ротом;
  • Знижується споживання  корма (10-25%);
  • Виробляться багато слини – сліди слина на морді;
  • Виділяється  піт на боках і спині;
  • Знижується кількість сечі, сеча стає більш концентрована;
  • Знижуються надої  та жирність молока в середньому через три дні;
  • Падає кількість випадків про+/явів «охоти», її виявлення ускладняється;
  • Тварини зменшують рухову активність, щоб знизити теплопродукцію;

Підсумовуючи можна зазначити, що ознаки теплового  стресу  у корів можна виявити за допомогою гомеостатичних механізмів (задухи, пітливості та сечовипускання) та поведінкових змін, таких як зниження активності, збільшення споживання води та зменшення споживання корму, це, в свою чергу, знижує рівень надоїв, швидкість зачаття і дуже негативно впливає на імунну систему.

Молочні породи худоби дуже чутливі до теплового стресу. Страждає не тільки молочна продуктивність, але і якість молока – підвищується число соматичних клітин, знижується жирність, також виникають проблеми зі здоров’ям худоби, оскільки тепловий стрес завжди супроводжується окислювальним стресом. Зруйновані клітинні мембрани є воротами для розвитку інфекційних захворювань. Імунна система перебуває у пригніченому стані.

В результаті збільшується частота виникнення маститів і підвищується тяжкість їх перебігу. На фоні сильного прояву гінекологічних захворювань може зростати рівень безпліддя на 40—50%.

Дані досліджень свідчать про спад молочної продуктивності в діапазоні температур трохи вище 22 °C з відносною вологістю 45%, тобто температурно-вологісний індекс (ТВІ) перевищує позначку 68. В той час, коли згубний вплив на вираження ознак охоти, запліднюваність та життєздатність плоду проявляється раніше за зниження продуктивності й може виникати навіть при ТВІ 55-60 – максимальний  спад надоїв, як правило, спостерігається через 36−48 годин після початкової дії теплового стресу. Старші корови значно чутливіші порівняно з молодими, до того ж не всі тварини однаково на нього реагують.

Фактори теплового стресу

Для ефективної протидії тепловому стресу, варто орієнтуватись на визначені температурні режими і реакцію тварин на них.

Одиним із найважливіших факторів є мікроклімат, до змін якого особливо чутливі високопродуктивні корови, що позначається на їх молочній продуктивності та здоров’ї. Висока температура повітря у сукупності з підвищеною або дуже низькою вологістю, певними особливостями технологічного процесу виробництва молока призводять у спекотний період року до теплового стресу, який є результатом дисбалансу між припливом тепла із довкілля та виділенням тепла у тварин.

Вплив теплового стресу на продуктивність молочних корів огляд

Дійні корови створені для виробництва молока, але вони не здатні підтримувати високий рівень продуктивності під час теплового стресу. Кожна молочная ферма повинна бути готова до того, що температура та вологість будуть підвищуватися в літній період. Заздалегіть необхідно забезпечити зменшення виділення тепла у навколишнє середовище, з врахуванням індивідуальних потреб окремого региону та корівника. Важливо організувати роботи зі специалістами з питань годівлі, щоби налагодити систему годівлі та програму менеджмента, та допомогти вашим коровам зберігати високу продуктивність на оптимальному рівні навіть під час теплового стреса.

Слід врахувати ще той факт, що сучасна молочна корова виділяє високий рівень метаболічного тепла через підвищення потреби сухої речовини, активну ферментацію в рубці та високу молочну продуктивність. По суті вона володіє супер інтенсивним обміном речовин, що у 4 рази вище звичайного. В такій ситуації є гарантована загроза теплового стреса.

Тепловий стрес негативно позначається і на сухостої. Як результат, виробництво молока під час наступної лактації у високопродуктивних корів може бути меншим на 450–900 кг. Крім того, сповільнюється ріст плоду, тому що в матку потрапляє менша кількість крові, а отже, не вистачає достатньої кількості поживних речовин для його швидкого розвитку. Телята народжуються значно менших розмірів, особливо коли тепловий стрес припадає на останній період тільності.

Проблема теплового стресу ускладнюється ще й тим, що, навіть, за одноразового епізоду наслідки його можуть тривати до шести тижнів. Пов’язується це із відповідними змінами у гормональному статусі корів та негативним впливом стресу на відтворювальні якості, антиоксидантну та імунну системи, які можуть відігравати важливу роль у зниженні молочної продуктивності.

Такі наслідки є результатом механізму  відповіді на тепловий стрес у крови:

  • Знижується вміст гормону росту, трийодтироніну й тироксину як механізмів зниження інтенсивності обміну речовин.
  • Зростає концентрація адреналіну і норадреналіну, які знижують швидкість проходження корму в травному каналі та обмежують споживання кормів), а також кортизолу (більше ніж у 10 разів).
  • Кортизол інгібує виділення окситоцину, що знижує молоковіддачу та збільшує кількість невидоєного молока (у середньому залишається до 10-17 % молока високої жирності), що є фактором ризику розвитку маститів.
  • Кортизон сприяє зниженню синтезу молочного білка в клітинах молочної залози,
  • Що викликає порушення статевого циклу корів, затримує овуляцію, пригнічує імунітет. Природньо тварини мають механізми захисту й від розвитку оксидативних процесів які супроводжують стрес, але їх можливості – обмежені, а в умовах стресу значно зростають потреби у вітамінах (С, Е, каротиноїди) та мікроелементах (Se, Cu, Zn).

Заходи по боротьбі з підступним ворогом

Можна виділити три стратегії мінімізації наслідків теплового стресу, які застосовуються у практиці молочного скотарства:

1) технологічні зміни умов утримання корів;

2) генетичний розвиток стада, спрямований на одержання теплотолерантних порід;

3) поліпшена практика управління годівлею корів.

Реалізація належних планів управління тепловим стресом часом означає різницю між життям та смертю худоби. Таким чином є основні та додаткові заходи з відведення теплового стресу у корів.

Допомагаючи коровам розсіювати зайве тепло, ми зберігаємо їхнє здоров’я, відтворювальну здатність, продуктивність. Заздалегідь продумана і вчасно впроваджена стратегія боротьби з тепловим стресом допоможе не тільки вберегти ферму від фінансових втрат, а й забезпечить безперервне виробництво молока протягом  року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *