Підкислювач для свиней: чому їх варто використовувати

У цій статті Ви дізнаєтеся про роль підкислювача корму у раціоні свиней: особливості підкислювачів, найкращі препарати та яких результатів варто очікувати.

Запорукою організації ефективного фермерського господарства і стабільного прибутку є правильний розвиток та швидкий приріст поголів’я, що можливо забезпечити тільки за умови  збалансованого харчування, в тому числі використання підкислювачів для свиней.

Приріст поголів´я тварин залежить від використання поживних речовин. Занепокоєння суспільства щодо споживання свинини із залишками антибіотиків тваринами, яких годували антибіотичними стимуляторами росту (AGP), проклало шлях до використання інших добавок, таких як трави та продукти з них, пробіотики, пребіотики тощо.

Класичним прикладом безпечних та ефективних добавок до корму, для досягнення цієї мети, є використання органічних кислот та їх солей. Використання органічних кислот тривало понад чотири десятиліття.

Особливості кормових підкислювачів

Склад підкислювачів корму для свиней відрізняється, як за  компонентним складом, концентрацією так і за співвідношення окремих складників. Якщо говорити про потребу зниження показника рН корму як для поліпшення його перетравлювання, так і для пригнічення розвитку небажаних мікроорганізмів, то досягти цього можуть допомогти саме кислоти. Майже всі органічні кислоти, які використовуються в харчуванні тварин, наприклад мурашина, пропіонова, молочна, оцтова, сорбінова або лимонна кислоти, мають аліфатичну структуру і є джерелом енергії для клітин, бензойна кислота побудована на ароматичному кільці і має різні характеристики метаболізму та всмоктування. Додавання органічних кислот у правильних високих дозах у корм для тварин може збільшити вагу тіла, покращити коефіцієнт конверсії корму та зменшити колонізацію патогенів у травному тракті.

Для чого використовувати підкислювач корму?

Розрізняють різні дії, зокрема:

  • Зниження рН і буферної здатності, а також антибактеріальної та протигрибкової дії корму;
  • Зниження рН шляхом вивільнення іонів водню в шлунку, тим самим активуючи пепсиноген для утворення пепсину і покращуючи засвоюваність білка;
  • Пригнічення грамнегативної місцевої мікрофлори в шлунково-кишковому тракті;
  • Покращене використання енергії в проміжному метаболізмі.

Рано відлучені поросята (3–4-тижневий вік) піддаються стресу зі зниженим споживанням корму, незначним приростом ваги або його відсутністю. Цей період відставання після відлучення пов’язаний з обмеженою здатністю травлення та всмоктування через недостатнє вироблення соляної кислоти, ферментів підшлункової залози та різких змін у консистенції та споживанні корму. Шлунково-кишкові розлади під час до і після відлучення спричиняють великі економічні втрати у свинарстві. Було виявлено, що зниження рН корму слабкими органічними кислотами допомагає подолати ці проблеми. Зроблено висновок, що органічні кислоти та їх солі підвищують використання білка, особливо у відлучених поросят та покращують продуктивні показники.

Відомий факт, що підкислення корму слабкими органічними кислотами, такими як лимонна, мурашина, фумарова, молочна або пропіонова кислоти, допомагає подолати проблеми періоду після відлучення. Окрім підкислення їжі також є корисним для свиней на відгодівлі. Уявна засвоюваність білка та амінокислот та всмоктування мінеральних речовин були покращені у свиней на відгодівлі шляхом додавання органічних кислот. Це може сприяти не тільки покращенню продуктивності, але й зменшенню виведення азоту та фосфору із зменшенням забруднення навколишнього середовища.

Органічні кислоти також відомі як ефективні консерванти, які захищають збережені корми від небажаного росту бактерій або грибків , а покращення якості каналів з часом може сприяти покращенню продуктивності. Основна дія, за допомогою якої підкислювачі зберігають інгредієнти корму, – це зниження рН кормів.

Вибір фермера

Економічна складова є основою будь якого бізнесу, тому кращий спосіб отримати вартість товару-підкислювача для свиней без посередника.

Тому, ефективним рішенням є розробка компанії ЗВК, яка є виробником кормових добавок – Підкислювач корму «SK PRO», який добре зарекомендував себе на ринку. Співвідношення компонентів – довершене поєднання органічних кислот в підкислювачі для свиней «SK PRO» забезпечують максимальний ефект.

Особлива формула

Складники підкислювача для свиней: мурашина, молочна, пропіонова, бензойна органічні кислоти та алюмосилікатний носій – перевірені, спеціально підібрані та дозволені європейським агенством безпеки харчових продуктів EFSA. EFSA та науковий комітет з питань харчування тварин (SCAN) видав висновок щодо ефективності, впливу на продукти тваринного походження та безпеки для свиней на відгодівлі, споживачів та навколишнього середовища.

Вивчення впливу окремих органічних кислот. При вивченні дії пропіонової кислоти 12-тижневі поросята, яких годували, показали вищу кількість лактобактерій у дванадцятипалій кишці, ніж у поросят, які отримували контрольний раціон. EFSA повідомили, що пропіонова кислота, пропіонат натрію та пропіонат кальцію дозволені в ЄС для використання в харчових продуктах. Молочна кислота кислота є природною складовою деяких кормів, а також виробляється багатьма бактеріями, такими як Lactobacillus , Streptococcus, Bifidibacterium тощо. Додавання молочної кислоти в концентрації 0,8% до контрольної дієти для відлучень ефективно знижувало рівень E. coli у дванадцятипалої та тонкої кишки 8-тижневих поросят. Крім того, молочна кислота затримувала розмноження ентеротоксигенної E.coli знизила смертність тварин. Мурашина кислота – при експериментальних застосуваннях спостерігали зниження рН, кількість кишкової палички та стрептококів у шлунку та зменшення кількості кишкової палички в товстій кишці негативного  впливу на лактобактерії в будь-якому сегменті шлунково-кишкового тракту не було виявлено.

Антибактеріальний ефект SK PRO полягає в прямому підкисленні – зниженні pH, створюючи несприятливі умови для розвитку патогенних бактерій. У недисоційованому вигляді органічні кислоти легко проникають крізь мембрану бактеріальної клітини та руйнують її. Пропіонова і сорбінова кислоти чинять потужну фунгіцидну дію. Препарат пригнічує розвиток основних груп патогенних мікроорганізмів.

Особливості дії підкислювачів корму на прикладі підкислювача «SK PRO»:

  • сприяє розвитку травної системи та підготовці її до ефективної трансформації корму в продукцію;
  • обмежує розлади та захворювання травної системи тварин незаразної та інфекційної етіології, тим самим знижує падіж;
  • покращує апетит у тварин та сприяє швидкому поїданню корму;
  • збільшує приріст живої маси;
  • зменшує конверсію корму;
  • сприяє раціональному використанню дорогоцінної кормової бази;
  • зменшує випадки канібалізму в стаді;
  • покращує репродукцію;
  • сприяє збереженості молодняку.

Показання до застосування

Підкислювачі для свиней «SK PRO» застосовується з метою:

  • Пригнічення розмноження та життєдіяльності патогенної бактеріальної та грибкової мікрофлори в ШКТ тварин. Має ефективну бактерицидну дію щодоE. coli, Salmonella spp., Campylobacter, Listeria, Shigella, Staphylococcus, Streptococcus. 
  • Стабілізації pH у шлунково-кишковому тракті тварин;
  • Зниження буферної місткості корму, що підвищує його перетравність; підвищення стійкості організму до захворювань;
  • Стимуляції розвитку ворсинчастого епітелію кишківника, в результаті чого збільшується площа всмоктування ним поживних речовин.

Дозування для підкислювача для свиней:

  • Застосовується підкислювач «SK PRO» поросятам, поросятам в період відлучення з розрахунку 2-5 кг/т, свиням на дорощуванні з розрахунку 1-5 кг/т, свиням на відгодівлі з розрахунку 2-5 кг/т, свиноматкам з розрахунку 2-5 кг/т.

Підсумовуючи, підкислювач корму для свиней стимулює секрецію ферментів підшлункової залози, знижує рН шлунка, пригнічує патогени, діє як джерело енергії під час проміжного метаболізму в шлунково-кишковому тракті, покращує використання мінералів шляхом хелатного процесу, покращує загальну засвоюваність тракту та таким чином покращує продуктивність росту.

One thought on “Підкислювач для свиней: чому їх варто використовувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *