Аналізатори молока та проблеми з визначенням бактеріального забруднення на молочній фермі

Проблема завищеного рівня мікробіологічного забруднення та наявності патогенної мікрофлори в молоці є актуальною, як в Україні, так і в галузі молочної промисловості по всьому світу.

Стандартні методи визначення загального бактеріального обсіменіння вимагають декількох днів на інкубаційний період, що істотно ускладнює використання таких методів при визначенні вартості поставленого сирого молока. Грунтуючись на досвіді перевіреної часом технології БактоСкан вимірює гігієнічну якість молока шляхом аналізу бактерій в сирому молоці. Надаючи результати аналізу всього за декілька хвилин та дозволяє фермерам або лабораторіям з тестування молока робити своєчасні дії для збереження і підвищення якості молока.

Бактоскан або загальна кількість бактерій (TBC) – це параметри для оцінки кількості бактерій у молоці. Бактоскан виражається в одиницях, 1 одиниця означає 1000 бактерій / мл. В Європі встановлені суворі правила щодо вмісту ТБК в молоці, щоб бути корисним для споживання людиною: ТБК має становити менш як 100 000 бактерій / мл (тобто 100 одиниць для бактоскану) у зібраному молоці.

Високий вміст бактерій у молоці сильно знижує термін придатності та можливість переробки на сир. Однак, 100 є законною межею, в ідеалі ТБК слід підтримувати нижче 15 000 бактерій / мл (15 одиниць для бактоскану), щоб зменшити ризик маститу та поліпшити якість молока.

В Україні цей показник становить

Назва показника, одиниця вимірювання Назва для ґатунку Методи контролювання
Кількість мезофільних перобних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів*(КМАФАнМ за температури 30 ºC), тис.КУО/см³

 

екстра

≤100

 вищий

≤300

перший

≤500

Згідно з ДСТУ 7357, ДСТУ 7089, ДСТУ ISO 4833, ДСТУ IDF 100В та

Проте, можуть виникати і труднощі з Бактосканом на молочній фермі.

Для того, щоби боротися з високими показниками – важливо зрозуміти, які параметри можуть сприяти підвищенню рівня TBC в молоці.

Можна виділити 4 основні причини:

1. Поганий протокол очищення молочної машини

 Коли на фермі стикаються з високим рівнем бактоскану, слід перевірити:

– чистоту трубопроводу та прокладок,
– температуру води для очищення,
– концентрацію миючого засобу,
– кількість води для очищення,
– час циркуляції,
– обертання кислотних та лужних продуктів.

2. Загальна гігієна під час доїння

Бактерії, що знаходяться в молоці, можуть надходити з машини, але також можуть потрапляти в молоко під час доїння через погану гігієну. Особливо, використання попереднього занурення може бути дуже ефективним при TBC, оскільки воно зменшує навантаження бактерій на шкіру сосків перед тим, як з’єднатися з кластерами. Іншими важливими параметрами є:

– гігієнічне утримання корів,
– гоління вимені,
– використання індивідуальних паперових рушників на одну корову.

3. Мастит

Оскільки мастит це захворювання, що викликається бактеріями, що колонізують вим’я / соски – хворі корови, видоєні разом із здоровими коровами, сприятимуть підвищенню загальної кількості бактерій у зібраному молоці. Обов´язкове проведення профілактичних заходів боротьби з маститом.

4. Норма заміни лайнерів

Оскільки бактерії можуть виживати і розмножуватися на вкладишах, важливо дотримуватися періодичності та правил заміни, встановлених компаніями, що виробляють вкладиші (наприклад, гумові вкладиші зазвичай потрібно міняти після 2500 доїнь).

Рішенням по зниженню таких ризиків є застосування дієвих, біоцидів, ветеринарних препаратів.

Лінійка продуктів компанії “ЗВК” забезпечить надійний захист на молочній фермі без шкоди для тварин та людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *