Виробник
засобів
біобезпеки

Профілактика маститів у корів – основні засади

Мастит – це складна і дорога проблема для молочника. Немає простих рішень для його запобігання. Деякі аспекти добре зрозумілі та задокументовані в науковій літературі, а інші – суперечливі, і думки часто подаються як факти. Однак, з точки зору молочної ферми, важливим є – простота у використанні та вартість. Понад 100 різних мікроорганізмів можуть викликати мастит, проте шлях, яким вони потрапляють до корови, сильно відрізняється.

Коли виникає захворювання, виникає безліч витрат і втрат:

  • молоко підлягає утилізації
  • тварин іноді потрібно вибраковувати
  • потенційно краща генетика втрачається
  • рентабельність знижується через лікування
  • репродуктивні показники можуть бути знижені.

Головною метою всіх молочних ферм має бути визначення того, які практики можуть спричинити мастит та неякісне молоко, а потім внесення необхідних змін для запобігання виникненню таких ситуацій. З цього приводу було проведено чимало досліджень.

Профілактика маститу базується на наступних науково доведених принципах та правилах:

  • Створіть чисте середовище без стресів для корів, тим самим зменшиться присутність бактерій, що викликають мастит.
  • Видаліть усі тверді речовини та почистіть соски.Очищення сосків перед приєднанням доїльного апарату є дуже важливим етапом у запобіганні потраплянню бактерій у сосковий канал під час доїння.

Такі бактерії як: Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactiae та коліформи (E. coli, Klebsiella та Enterobacter), перебувають у ґрунті та гної та можуть потрапити на соски. Таким чином, перед закріпленням доїльної установки ці забруднення необхідно очистити та знищити бактерії.

Вода є чудовим транспортним засобом для перенесення або транспортування бактерій, тому використовуйте воду для миття лише сильно забруднених сосків і нижніх боковин вимені. Коли потрібно використовувати воду, мінімізуйте її кількість і встановіть низький рівень тиску води. Переконайтеся, що шланги для води промиваються перед кожним доїнням, щоб у шлангах, які можуть містити бактерії синьогнійної палички, нечиста вода видалялася і не розпорошувалася на соски.

Якщо соски постійно брудні, виправте причини (недостатня частота прибирання, недостатня кількість стійлів відповідно до розміру стада тощо).

  • Огляньте вим’я, особливу увагу приділіть соскам, якщо вони потріскані та\або кровоточать прийміть необхідні міри профілактики.
  • Обробляйте соски перед доїнням. У багатьох дослідницьких дослідженнях було доведено, що бактерицидні занурення сосків ефективно знищують бактерії на поверхні соска та зменшують частоту нових інфекцій вимені.Всі виробники молочної продукції повинні регулярно їх використовувати. Попереднє занурення слід залишити на сосках принаймні за 20 секунд до витирання. Контейнери для занурення повинні підтримуватися в чистоті, щоб вони не перетворились на “чашки бактеріального забруднення” і поширюють мастит між коровами та між ними.
  • Підтримуйте соски в сухому стані. Доїльне обладнання потребує сухого соска, щоб забезпечити найкраще всмоктування. Якщо соски недостатньо сухі, може статися розтріскування, защемлення або кровотеча, що підвищує ризик розвитку маститу.
  • Перші порції молока з кожної частки слід здоювати, вони є найбільш контамінованими патогенними мікроорганізмами.
  • Подвійне занурення з попереднім зануренням.Для ще кращих результатів подвійне занурення – хороша практика, щоб додати до протоколу доїння та зменшити кількість соматичних клітин.
  • Правильно використовуйте доїльне обладнання.Весь персонал, повинен бути навчений правильному кріпленню, регулюванню та зняттю (якщо потрібно) доїльної установки.
  • Стежити за процесом доїння.Правильне використання доїльних апаратів є важливою частиною доїльного залу чи доїльного сараю, а також важливим компонентом програми лікування маститу.
  • Запровадити черговість доїння – спочатку здорових корів потім інфікованих із застосуванням окремих апаратів або що забезпечують зворотнє струминне промивання.
  • Проведення додаткового масажу – стискання соска біля основи впродовж 4-5 секунд.

В боротьбі з таким небезпечним ворогом, як мастит, зброя має бути безпрограшною. Так, Екодезмаст – гель з протизапальною, антисептичною, регенеруючою дією є в арсеналі багатьох господарів. Засіб ефективний при появах перших ознак маститу, для щоденного догляду за вим’ям лактуючих тварин – після кожного здоювання змащувати дійки, та, як гігієнічний засіб для профілактики маститу та тріщин вимені. Під час ручного доїння мазь проникає в шкіру дійок і забезпечує їх живлення та захист від подразнень. Використання гелю при ручному доїнні робить процес комфортним для тварини, а тому більш продуктивним завдяки кращій молоковіддачі. Він ефективно зволожує, пом´якшує, підвищує еластичність та захищає шкіру вимені корів.

Ще одним важливим моментом є те, що Екодезмаст добре зарекомендував себе, як засіб, який захищає руки від пересушування, cпpичинeнoгo частим миттям, тa дезінфікує шкіру рук під час дoїння. Гель швидкo всмоктується в ypaжeнy шкipy та попереджає проникненню мікроорганізмів.

Оптимально підібраний склад забезпечує антисептичну, протизапальну дію, зволоження шкіри, повернення пружності та попередження застійних явищ.

Якщо ж ситуація все ж таки вийшла з під контролю і захворювання розвинулося – Екодезмаст застосовують в комплексній терапії при лікуванні гострих і надгострих маститів у корів в період лактації. При появі перших ознак маститу дійки інтенсивно змащують гелем та масажують. Пpoцeдypy cлiд пoвтopювaти кoжнi 4 години дo зникнeння клiнiчниx oзнaк зaxвopювaння.

Забезпечення правильного використання персоналом машин та дотримання протоколів є важливим для здорових корів та доглянутого господарства.

Контроль та профілактика маститу є очевидно досяжною, але вимагає ретельності та прийняття кращих практик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *